Fläskpankaka.
Du behöver:
- 3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl)
- ½ tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 200-300 gram rimmat eller rökt fläsk i tärningar.
- 1 msk flytande smör till smörjning av långpanna.
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225°C. Smörj en långpanna ca 30x40 cm.
Gör först pannkakssmeten: Häll mjöl och salt i en skål med höga kanter. Vispa ned mjölken lite i sänder för att få klimpfri smet. Använd gärna elvispen. Vispa därefter ner äggen. (Vispa inte mer än att det är blandat.)
Tärna fläsket om du inte köpt färdigtärnat. Bryn fläsket lätt i stekpanna och häll över i den smörjda långpannan. Man kan också lägga fläsket i långpannan och ställa in det i ugnen under uppvärmningen och på den tiden steka det i ugnen. Överflödigt fett kan då användas till att smörja långpannan. Blir det för mycket fett kan man suga upp det med hushållspapper.
Häll därefter pannkakssmeten över fläsket och grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den fått gyllengul färg.
Skär fläskpannkakan i bitar och servera.